Vietnamese American Health Care Workers on Donald Trump and the COVID-19 Pandemic

0
402
Donald, We got your number(s)

While Donald Trump is receiving treatment for his COVID-19 infection, Americans are once again reminded of the vital importance of health and healthcare. As health care workers, we do not want any harm to any patient, and thus we hope that Donald Trump will recover from his COVID-19 infection. As Vietnamese Americans, we know that the Vietnamese proverb “health is gold” is truer now more than ever. Without health, no one can work, love, or enjoy life. The COVID-19 pandemic has made health the number one priority.

Just as our patients look to us to keep them healthy, all of us look to our leaders to keep the nation healthy. Yet, the Trump Administration has completely failed at this basic task.

Due to a combination of mismanagement, incompetence, and science denial, Trump has allowed the virus to spread rapidly to infect nearly 7.5 million Americans and kill nearly 210,000. We see this tragic suffering and death up close and personal among our patients, and among their family members, who are not even allowed to say good-bye in person to their dying relatives.

By failing to take charge of American industries at the outset of the pandemic to make enough personal protective equipment, Trump has harmed doctors, nurses, and other healthcare workers risking their lives and their families’ lives to take care of the sick. It has been estimated that at least 1,252 American healthcare workers have died from COVID.

Additionally, while many people are dying because of lack of access to quality healthcare, Trump is suing in the U.S. Supreme Court and working in other ways to end the Affordable Care Act, which provides health insurance to millions of Americans, including many of our Vietnamese American patients. Trump has also removed protection for access to interpretation and translation services for patients who do not speak English well.

 Trump’s anti-Asian rhetoric during the pandemic has also put the lives of all Asian Americans at risk because white supremacists have taken up his call to attack us. We have patients who are so afraid that they will not leave their homes to get basic medical care and COVID testing when needed.

Trump has personally suffered from his refusal to follow mask wearing and safe distancing recommendations and has become infected. But unlike so many Americans, he has access to the best healthcare and is already recovering.

In order for the U.S. to recover from the COVID-19 pandemic, Trump needs to stop being the President. He could not protect himself and is now infected.  After he was infected, he continued to expose others to COVID-19 by not wearing a mask. If he is willing to expose his family, friends, staff, and supporters to this deadly disease, how can we expect him to protect us?

For the health and safety of all Americans, please vote for Joe Biden for President of the United States.

Trong khi Donald Trump được chữa trị khi nhiễm bệnh dịch COVID-19, một lần nữa người dân Hoa Kỳ được nhắc nhở về sự tối quan trọng của sức khỏe và bảo hiểm. Là nhân viên y tế, chúng tôi không muốn bất cứ hiểm họa nào đến với bất cứ bệnh nhân nào, và vì vậy chúng tôi mong Donald Trump sẽ  bình phục từ COVID-19. Là người Mỹ gốc Việt, chúng tôi biết rằng câu tục ngữ “sức khỏe là vàng’ lúc này đúng hơn bao giờ. Không có sức khỏe, không ai có thể làm việc, yêu thương và hưởng thụ cuộc sống. Đại dịch COVID-19 đã làm cho sức khỏe trở thành ưu tiên số một.

Bệnh nhân trông cậy vào chúng tôi để giúp họ mạnh khỏe, và cũng thế, chúng tôi trông cậy vào giới lãnh đạo giữ gìn cho đất nước này mạnh khỏe. Tuy nhiên, Chính Quyền Trump đã hoàn toàn thất bại trong nhiệm vụ cơ bản này.

Do sai lầm trong lãnh đạo, bất tài, và không tin vào khoa học, Trump đã để cho vi-rút lây lan nhanh và nhiễm gần 7.5 triệu người dân Hoa Kỳ cũng như giết gần 210 ngàn người. Chúng tôi đã chứng kiến tận mắt những đau khổ và chết chóc thê lương của bệnh nhân và gia đình của họ, ngay cả không được nói lời vĩnh biệt với những người thân yêu đang hấp hối.

Trump đã thất bại trong việc điều khiển ngành công nghệ của Hoa Kỳ để sản xuất đủ các dụng cụ bảo vệ cá nhân khi đại dịch mới xuất hiện, và do đó đã gây tổn hại cho các bác sĩ, y tá và nhân viên y tế đã chịu rủi ro tính mạng của họ và của gia đình của họ để chăm lo cho người bệnh.

Hơn nữa, trong khi rất nhiều người đang chết vì không có bảo hiểm sức khỏe chất lượng, Trump nỗ lực chấm dứt Đạo luật Chăm Sóc Sức Khỏe Với Giá Phải Chăng qua các vụ kiện tại Tối cao Pháp viện và các biện pháp khác. Luật này đã cung cấp bảo hiểm sức khỏe cho hàng triệu người dân Mỹ, kể cả nhiều bệnh nhân người Mỹ gốc Việt của chúng tôi. Trump cũng tước đi khả năng được có dịch vụ phiên dịch cho các bệnh nhân không thông thạo tiếnh Anh.

Giữa cơn đại dịch, Trump đã có những phát biểu mang tính kỳ thị người Châu Á, tạo nguy hiểm đến tính mạng của mọi người Mỹ gốc Á Châu vì phe da trắng thượng tôn đã nghe theo lời kêu gọi của Trump để tấn công chúng ta. Một số bệnh nhân của chúng tôi sợ hãi đến mức không dám rời khỏi nhà để đi khám sức khỏe và thử nghiệm COVID khi cần.

Chính cá nhân Trump phải hứng chịu hậu quả lây nhiễm vì không chịu tuân theo các khuyến cáo mang khẩu trang và giữ khoảng cách an toàn. Nhưng khác với rất nhiều người Mỹ, ông ta được chăm sóc sức khỏe với chất lượng tốt nhất và đã đang phục hồi.

Vì sức khỏe và sự an toàn của mọi người Mỹ, xin hãy bỏ phiếu cho Joe Biden làm Tổng Thống Hoa Kỳ.

Tung Nguyen, MD, San Francisco, CA
Phuoc Le, MD, MPH, Berkeley, CA
My-Huyen Nguyen, MD, Palo Alto, CA
Phuong-Thuy Le, MD, San Jose, CA
Bich-May Nguyen, MD, MPH, FAAFP, Houston, TX
Vian Nguyen, MD, Houston TX
Kristin Luong Falce, MD, Houston, TX
Anh-Thu Bui, MD, Oakland, CA
Tu Dan (Kathy) Nguyen, MD, CAQSM Houston, TX
Michelle Nguyen Dang, MD, DABA Houston TX
Daniel T Le, MD Houston, TX
Dana Le Rader, OD Houston, TX
Giang Nguyen, MD, Philadelphia, PA
Peter Nguyen, DPT, Costa Mesa, CA
Thai Craig Công Nghiêm, MD, Laguna Niguel, CA
Suzanne Nguyen, MD Oakland, CA
Thomas A. Nguyen, DO, Canton, OH
Quynh Kieu, MD, Fountain Valley, CA
Quynh Giao Kim Nguyen, MD, Chicago, IL
David B. Duong, MD, MPH, Boston, MA
Mimi N. Ton, M.D., Newark, NJ
Thu Ho, MD, San Francisco, CA
David M. Le, MD, San Francisco, CA
Son Lam D. Nguyen, DO, Union City, CA
Myhanh Pham Nguyen, NP, Walnut Creek, CA
Tom Duong, MD, Chicago, IL
Emmeline Ha, MD, San Jose, CA
Su D Duong, MD, Houston, TX 
Angela Cao, MD, New York, NY
Trinh Nguyen Leu, FNP, Boston, MA
Tam Duong, APRN, Louisville, KY
Tiffany Ho, MD, San Jose, CA
Dean Ngo, MD, Huntington Beach, CA
Kinh Gian Do, MD, PhD, New York, NY
Ivy Nguyen, DMD, Louisville, KY 
Phuong Ta MD , Corona del mar , CA 
Michelle P. Nguyen, OD, Houston, TX
Anh Tan, MD, MHS, Honolulu, HI
Jennifer Tran, DO, San Jose, CA
Duy Vu, MD, Albany, NY
David Bui, MD, Alameda, CA
Duong Nguyen, MD. Charlottesville, VA
Christine K. Nguyen, DDS, Sugar Land, TX
Diana Bui, MD, Santa Ana, CA
Peter Baum, MD, DeKalb, IL
Thom Tu, MD, MBA, Upland, CA
H My Truong , RPH  Fullerton , CA 
Thai Van Nguyen MD, Los Alamitos CA
Ivana Ngo, ACSW, Milpitas, CA

Nguồn : https://www.pivotnetwork.org/news/vietnamese-american-health-care-workers-on-donald-trump-and-the-covid-19-pandemic

579610cookie-checkVietnamese American Health Care Workers on Donald Trump and the COVID-19 Pandemic