CPJ công bố người đoạt giải Tự do báo chí quốc tế 2018

0
1685

Thông cáo báo chí
CPJ công bố người đoạt giải Tự do báo chí quốc tế 2018

New York, ngày 14 tháng 6 năm 2018 – Ủy ban bảo vệ các nhà báo sẽ tôn vinh các nhà báo từ Sudan, Ukraine, Venezuela và Việt Nam với Giải thưởng Tự do báo chí quốc tế năm 2018. Các nhà báo đã phải đối mặt với hành động pháp lý, tấn công vật lý, đe dọa và bắt giữ để trả thù cho công việc của họ. CPJ cũng tôn vinh nhà báo Philippine Maria Ressa, người sáng lập và giám đốc điều hành của trang web tin tức Rappler, với Giải thưởng Tự do Báo chí Gwen Ifill.

Những người được trao giải IPFA năm 2018 của CPJ là:

Amal Khalifa Idris Habbani, một nhà báo tự do và đóng góp cho cửa hàng tin tức Sudan Al-Taghyeer, người trong suốt sự nghiệp kéo dài hàng thập kỷ của mình ở Sudan đã phải đối mặt với các vụ tấn công, giam cầm và các mối đe dọa của chính quyền liên quan đến bảo hiểm của bà. .

Nguyễn Ngọc Như Quỳnh, một trong những blogger độc lập nổi bật nhất Việt Nam, được biết đến nhiều nhất với tên bút là “Mother Mushroom”. Cô đã bị giam giữ kể từ năm 2016 về các khoản phí liên quan đến phạm vi bảo hiểm của cô về các vấn đề nhạy cảm bị kiểm duyệt bởi các phương tiện truyền thông do nhà nước kiểm soát, bao gồm cả việc lấy đất chính thức, suy thoái môi trường và sự tàn bạo của cảnh sát.

Luz Mely Reyes, một phóng viên điều tra của Venezuela và là người đồng sáng lập trang web tin tức độc lập Efecto Cocuyo, người đã bao phủ chính trị ở Venezuela hơn 25 năm trong bối cảnh ngày càng có nhiều điều kiện nguy hiểm và đàn áp đối với các nhà báo.

Anastasiya (Nastya) Stanko, một nhà báo và người dẫn chương trình truyền hình, là thành viên của phong trào “Kiểm duyệt dừng”, một nhóm chống kiểm duyệt gồm các nhà báo và tổ chức truyền thông ở Ukraine. Một đồng sáng lập của kênh truyền thông độc lập Hromadske, vào năm 2014, cô đã bảo vệ sự sáp nhập của Nga về Crimea và bị bắt làm con tin ở miền đông Ukraine.

“Tại thời điểm báo chí bị phỉ báng, chế giễu, và làm suy yếu bởi rất nhiều nhà lãnh đạo chính trị, CPJ đang công nhận một số phóng viên dũng cảm và tận tâm nhất thế giới vì những đóng góp của họ để thông báo cho cộng đồng và thế giới”, Giám đốc điều hành CPJ Joel Simon nói. . “Những nhà báo này đặt cuộc sống và tự do của họ lên hàng ngày chỉ để thực hiện công việc của họ. Có thể không có sự khẳng định lớn hơn về vấn đề báo chí.”

Giải thưởng Tự do báo chí Gwen Ifill của CPJ sẽ được trình bày cho Maria Ressa, người đã thành lập Rappler, một trang web tin tức Philippine nổi tiếng vì phạm vi phủ sóng không chính xác của các chính sách và hành động gây tranh cãi của Tổng thống Rodrigo Duterte. Ressa là một nhà báo nổi tiếng ở châu Á trong hơn 30 năm, hầu hết trong số họ là trưởng phòng CNN ở Manila, sau đó là Jakarta.

“Maria là nhà lãnh đạo tiên phong của một tổ chức sáng tạo tích cực báo cáo tin tức ở Philippines và liên tục đổi mới để giữ khán giả tham gia,” Chủ tịch Hội đồng CPJ Kathleen Carroll nói. “Sự dũng cảm của cô khi đối mặt với các cuộc tấn công cá nhân và chuyên nghiệp là cảm hứng. Chúng tôi tự hào giới thiệu cô ấy với giải thưởng này.”

Người chiến thắng sẽ được vinh danh tại bữa ăn tối và lợi ích hàng năm của CPJ. Bữa tối năm nay sẽ được chủ trì bởi Meher Tatna, chủ tịch Hiệp hội Báo chí nước ngoài Hollywood. Buổi tối sẽ được tổ chức bởi nhà báo CBS kỳ cựu và phóng viên Bill Whitaker “60 phút”. Sự kiện này diễn ra tại Grand Hyatt New York ở thành phố New York vào ngày 20 tháng 11 năm 2018.

————————-

Press Release
CPJ announces 2018 International Press Freedom Award winners

New York, June 14, 2018–The Committee to Protect Journalists will honor journalists from Sudan, Ukraine, Venezuela, and Vietnam with its 2018 International Press Freedom Awards. The journalists have faced legal action, physical attacks, threats, and arrests in retaliation for their work. CPJ is also honoring Philippine journalist Maria Ressa, founder and chief executive officer of the news website Rappler, with the Gwen Ifill Press Freedom Award.

CPJ’s 2018 IPFA awardees are:

Amal Khalifa Idris Habbani, a freelance journalist and contributor to the Sudanese news outlet Al-Taghyeer, who during her decade-long career in Sudan has faced physical attacks, imprisonment, and threats by the authorities in connection with her coverage of protests and official wrongdoing.

Nguyen Ngoc Nhu Quynh, one of Vietnam’s most prominent independent bloggers, who is best known by her pen name, “Mother Mushroom.” She has been imprisoned since 2016 on charges connected to her coverage of sensitive issues censored by the state-controlled media, including official land-grabbing, environmental degradation, and police brutality.

Luz Mely Reyes, a Venezuelan investigative reporter and co-founder of the independent news website Efecto Cocuyo, who has covered politics in Venezuela for more than 25 years amid increasingly dangerous and repressive conditions for journalists.

Anastasiya (Nastya) Stanko, a journalist and TV presenter who is a member of the “Stop censorship” movement, an anti-censorship group made up of journalists and media organizations in Ukraine. A co-founder of the independent media channel Hromadske, in 2014 she covered the Russian annexation of Crimea and was taken hostage in eastern Ukraine.

“At a time when journalism is being vilified, mocked, and undermined by so many political leaders, CPJ is recognizing some of the world’s most courageous and dedicated reporters for their contribution to informing their communities and the world,” said CPJ Executive Director Joel Simon. “These journalists put their lives and liberty on the line every day just to do their job. There can be no greater affirmation that journalism matters.”

CPJ’s Gwen Ifill Press Freedom Award will be presented to Maria Ressa, who in 2012 founded Rappler, a Philippine news website renowned for its unflinching coverage of President Rodrigo Duterte’s controversial policies and actions. Ressa has been a celebrated journalist in Asia for more than 30 years, most of them as CNN’s bureau chief in Manila, then Jakarta.

“Maria is the pioneering leader of an inventive organization that aggressively reports news in the Philippines and constantly innovates to keep audiences engaged,” said CPJ Board Chair Kathleen Carroll. “Her bravery in the face of personal and professional attacks is inspiring. We are proud to present her with this award.”

Winners will be honored at CPJ’s annual award and benefit dinner. This year’s dinner will be chaired by Meher Tatna, president of the Hollywood Foreign Press Association. The evening will be hosted by veteran CBS journalist and “60 Minutes” correspondent Bill Whitaker. The event is at the Grand Hyatt New York in New York City on November 20, 2018.

For information on how to purchase tables, call Buckley Hall Events at (914) 579-1000 or CPJ’s Development Office at (212) 300-9021, or email CPJdinner@buckleyhallevents.com.

Note to Editors:
CPJ International Press Freedom Award winners are available for interviews, upon request, prior to the awards dinner on November 20, 2018. Media accreditation for coverage of the awards dinner will begin on November 6, 2018.

314850cookie-checkCPJ công bố người đoạt giải Tự do báo chí quốc tế 2018